« Wróc na portal
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Wrzesień 07, 2010, 16:58:15

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Stało się! Premiera nowego portalu już nastała!
39193 wiadomości w 3426 wątkach, wysłane przez 434 użytkowników
Najnowszy użytkownik: beysone
* Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
+  Forum komputerowe portalu THG.pl
|-+  Hardware
| |-+  Płyty główne
| | |-+  Dobór i zakup
| | | |-+  Asus P5B - VS - DFI 975X/G
« poprzedni następny »
Strony: 1 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Asus P5B - VS - DFI 975X/G  (Przeczytany 864 razy)
wujek_leon
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« : Marzec 24, 2008, 19:03:46 »

Witam,
Mam obecnie obie te płyty na stanie i zastanawiam się którą sobie zostawić. DFI już przetestowałem, ale co do Asusa dane mi było jak na razie praktycznie tylko BIOS pooglądać. Porównując BIOSy, doszedłem do wniosku, że lepsza jest DFI, Asus ma tylko jedną istotną rzecz której nie ma DFI - profile O/C. A poza tym wszystko =<.

Niestety, użytkowanie DFI nie było usłane różami, bo jest to dość mało popularna konstrukcja i większość programów do O/C radziła sobie z nią kiepsko albo wcale. Chyba tylko jeden program dawał radę zmienić FSB w locie (o mnożniku/pamięciach można zapomnieć), a i ten jeden program dwa razy na trzy powodował freeza.

Zakładam, że obie płyty mają wystarczający potencjał O/C na moje obecne potrzeby, chodzi głównie o wygodę. Wyposażenie mają podobne (czytaj: bez wodotrysków), ale DFI ma sekcję zasilania dużo lepszą. Z drugiej strony Asus jest sensowniej rozplanowany. DFI ma dwa sloty PCI-E, ale (teoretycznie) działają tylko w Crossfire, a mnie jak już, interesowałoby tylko SLI, więc to żadna przewaga.

W sumie moje pytanie sprowadza się do tego: jak wygląda O/C na Asusie P5B? Czy daje się chociaż zmieniać FSB/mnożnik w locie? Co z częstotliwością pamięci i regulacją napięcia?

Pozdrawiam

BMW Power!
stingerek
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2008, 19:19:22 »

P5B jest płytą popularną... i na tym zalety się konczą, to solidna konstrukcja ...ale jednak to asus, a ten jak wiadomo w ostnim roku / dwóch, poleciał na pysk z jakościa i 30-40% płyt wraca na serwis.
Odradzam asusa.
wujek_leon
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2008, 19:57:35 »

Hm, brzmi nieciekawie. Ale jak z o/c w locie?

Tak przy okazji, przeglądając recenzje różnych płyt pod LGA775 doszedłem do wniosku, że chyba jakiś regres nastąpił w dziedzinie wygody oc... Pamiętam na moim Abicie NF7-S i Bartonie mogłem z Windowsa robić niemal wszystko (wyłączając chyba tylko regulację napięcia dla RAMu i NB) - teraz ludzie się cieszą jak mają FSB i mnożnik w locie, timingi i częstotliwość RAMu zmienialne spod windy to rarytas, a o VCore nawet nie ma co marzyć...

BMW Power!
stingerek
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2008, 20:34:16 »

Niestety płyty są coraz bardziej udebilniane w myśl zasady "use rfriendly" i coraz mniej opcji jest poprostu do przestawienia a coraz wiecej wyglada "niech automat zrobi to i to" i niestety automat jest tępy.
Skonczyły się czasy Epoxów, Abitów.... i porzadnych ASusów.. teraz robi się płyty ktore poprostu działają a różnią sie tylko tym że w jednej kondziorki wytrzymuje 60 sotpni a w innej 100 stopni.... i opjcami w bios pozwalajacymi na konsfiurowanie wyswietlania POST na miliard pososbow a najwazniejsyzch opcji nie ma.
Ogolnie sprzet idzie w tym kierunku.

Aha i co do podkrecania w locie.... polecam do tego celu speedfana.
I ja bym brał DFI.. a z ASusa..... po 2 miesiacach przepracowanych na serwisie TIO-Media w Rzeszowie.... ktora to firma "jest sklepem brandowym"  Asusa.... podkładki pod  myszkę tej firmy bym nie kupił
Makabryczne problemy z serwisem, przegrzewanie sie plyt, poprostu maniakalna wizja pasywnych kart graficznych ktore gotuje siebie we wlasnych sokach makabryczne polaczenie: Plyta Asusa, 8600GT os Asusa na pasywie do tego dysk WD i zamknieta buda z Feel3..... makabra... (odbiegam od tematu)

W kazdym razie wszystko tylko nie asuss... moje ASrocki w zyciu nie poszly na gware, na serwisie mialem tylko jednego uwalonego asrocka, a poszlo ich troche do ludzi... za to asus... juz co 3 plyta zanim wyszla do klienta wracala do dystrybutora z adnotacja "sie spsula".

Bierz DFI, poszukaj czegos od BioStara.

BTW: EPOX to jeszcze istnieje ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2008, 20:38:28 wysłane przez stingerek » Zapisane
Deicide
Użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2008, 20:49:31 »

Kolejna wojna stingerek ??? Ja uważam że nic poza Asusem. Od jakiegoś czasu polecam tylko tą firmę (sam mam P5K-E i jest cudowna) wszystkie od miesięcy chodzą bez zarzutu. Rzuciłem się na Asusa chociaż zawsze byłem za tą firmą jak ludziom inne firmy zaczęły lecieć. Pech czy szczęście robię po parę kompów tygodniowo z żadnym Asusem nigdy nie było problemu, mówię szczerze.

I jeszcze opinia mojego wujaszka, na komputerach on się nie zna, od tego jestem ja, ale jego domeną jest RTV i AGD, więc cytat
"sprzęt z wschodnich Chin a zachodnich to jest wielka różnica". co o tym myślicie?
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2008, 21:19:26 wysłane przez Deicide » Zapisane

The philosopher, You know so much about nothing at all
zelazny
Profesjonalista
Użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2008, 20:57:19 »

Epox nie istnieje, jest Supox, ale póki co produkują tylko na rynek chiński, za to trzymają poziom dawnych Epoxów i jeśli im się uda to wkroczą na rynek światowy. Możesz się stać współwłaścicielem tej firmy, kupując akcje. To do stingerka.
A do wujka, nie wiem którą z tych płyt wybrałbym, DFI są zwykle kapryśne, do zabawy się nadają a do pracy dopiero jak przebrniesz przez ich kapryśność. Asus to dobra płyta jest i tyle, nie znajdziesz w jej biosie aż tylu opcji oc, co w DFI, ale bez jajec, nie zawsze są one potrzebne. Opcji oc pod windą nie stosowałem, więc tutaj się nie wypowiem. Ogólnie DFI wydaje się lepsza mimo wszystko z racji opcji oc.

Boże spraw, aby mi się tak chciało, jak mi się nie chce.
stingerek
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2008, 21:16:44 »

Zadna wojna.... poprsotu.. ile plyt asusa miales w rekach ? 10 - 30 ? 100 ? no bo ja setki.... i moge powidziec o nich cos wiecej....
P5B i P5K to dosc drogie konstrukcje a co za tym idzie troszke lepsze, natomiast cala reszta to chlam.. mimo wszystko ze wzgledu na ich serwis, i problemy asusa bym nie wziął.
wujek_leon
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2008, 21:26:27 »

Ok, zakładam, że ten Asus skoro już się bootuje to jakoś pociągnie. Co do DFI "są zwykle kapryśne, do zabawy się nadają a do pracy dopiero jak przebrniesz przez ich kapryśność" można w ramki oprawić i na ścianie powiesić (albo na pralce se przykleić, jak kto woli). Święta prawda. Dlatego właśnie łaskawym dość okiem patrzę na Asusa, licząc, że pozwoliłby mi "po prostu" podkręcić, a potem dałby mi święty spokój.

Szczerze mówiąc, skoro już i tak jestem w fazie zmiany sprzętu i i tak będę musiał nowy OS postawić, pomyślałem, że może sprzedam OBIE i kupię coś porządnego? Zwłaszcza, że chodzi mi po głowie SLI (nie bijcie, mam powód), dlatego mógłbym od razu kupić płytkę z dwoma slotami PCI-E.
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2008, 21:37:21 wysłane przez wujek_leon » Zapisane

BMW Power!
Deicide
Użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 24, 2008, 21:33:05 »

Tak jak pisałem mam kilka kompów tygodniowo na warsztacie, powiedzmy 2 Asusy x 52 tygodnie w roku a sprzętami zajmuję się od kilku lat, to też są setki, wiadomo awarie różne zazwyczaj oczywiście wirusy ale awaria sprzętowa Asusa nie pamiętam w przeciwieństwie do innych firm, chyba też nie przypadkowo najwięcej ludzi na świecie kupuje Asusa, mają dobrą renomę. A tak pozatym wskaż mi w sieci firmę nieskazitelną a będziesz moim bossem.

stingerek
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 24, 2008, 21:43:01 »

Oczywiscie ze nieskazitelnej niema, ASus spadł na pysk od momentu sptworzenia płyt pod s.775... na poczatku normalna plyta pod ten socket kosztowala 700zł.... teraz kosztuje 300zł... jakos nie wydaje mnie sie zeby pyty glowne taniały az tak.... tak szybko same z siebie.... gdzies oszczednosci są. Mimo wszystko to prawda asus robil solidne plyty, ale WIEKSZOSC wraca do producenta ZANIM pojdzie do klienta :)
Deicide
Użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2008, 21:49:32 »

No to dzięki między innymi tobie że klient nawet o tym nie wie;)

stingerek
Gość
« Odpowiedz #11 : Marzec 24, 2008, 21:54:39 »

No jak skladam sprzecior i sie okazuje z eplyta walnieta... co powiedziec klientowi ktory czeka na psrzet 2 dni ?
Albo.. z laptopami asuas calkiem inna historia... 2-3 dni roboty stawianie systemu kombinacje i inne wynalazki z laptopami ktore urzadzaja zawoydy w "ktory szybciej padnie"

Nie polecam kupowania "podzespolow" asusa, jesli juz to cale kompy z tymiże podzespolami, bo to znaczy ze ktos je sprawdzil i dzialaja....

Na nieszczęście ludzi z Rzeszowa... już tam nie pracuję :)
Deicide
Użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 24, 2008, 21:58:51 »

Stingerek dla ciekawostki moje zaprzyjaźnine sklepy komputerowe zaopatrują się w hurtowni w Rzeszowie, więc pozdrawiam serdecznie sąsiedzie:)

wujek_leon
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Marzec 24, 2008, 22:00:16 »

Ekhm, przepraszam, że się wtrącam :P ale opracowałem (otwartą) listę potencjalnych kandydatów ZAMIAST Asus P5B czy DFI 975X/G:

Abit Fatal1ty FP-IN9-SLi - Ślicznie wygląda, ma parę chwytów marketingowych (czyli Opcji-Które-Mogą-Się-Nawet-Okazać-Przydatne-Jeżeli-Masz-Naprawdę-Dużo-Szczęścia) i Abit zaklina się, że problemy z O/C i 1T już naprawił w nowym biosie...
Asus P5N-E SLI 650i - Zwykła, porządna płyta, bez wodotrysków (dźwięk 5.1, litości...), ale też i bez większych wad.
Asus P5N-D 750i SLI - Najdroższa, ale też i najlepiej wyposażona z całego towarzystwa (pełne PCI-E 2x16). Następca P5N-E, z poprawionymi niedociągnięciami poprzedniczki - niestety, ciężko coś konkretnego się dowiedzieć nt. o/c tej płyty, bo jest dość nowa i ma bardzo mało recenzji.

Sugestie? Opinie?

Edit: MSI P6N SLI-F v2 650i - jak Asus P5N-E, ale odrobinę lepiej wyposażona (dźwięk 7.1, radiator na SB).

Edit2: Z bardzo nieoficjalnych recenzji (czytaj: opinii ludzi, którzy właśnie ją kupili) wynika, że Asus P5N-D podkręca się wyśmienicie; niektórzy mieli problemy przy dużym o/c nowych procesorów (E8200/8400/8500). Ta płyta jest obecnie moim faworytem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2008, 23:33:28 wysłane przez wujek_leon » Zapisane

BMW Power!
wujek_leon
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Marzec 30, 2008, 22:23:36 »

Ehh, wygląda na to, że będę musiał poczekać z zakupem nowej płyty. Po pierwsze, okazało się, że mam zasilacz do wymiany, a po drugie - Asus P5N-D bardzo zdrożał w ciągu ostatnich paru dni... No i trzecia rzecz, Asus P5B okazał się całkiem przyjemną płytą (w przeciwieństwie do DFI, której najwyraźniej nie odpowiadał proc domyślnie pracujący na FSB200Mhz), więc zdecydowałem, że na razie nie będę kupował mobo "na zapas". Jak będę już miał odłożoną kasę na drugiego 7900GTO to dopiero wtedy pomyślę nad lepszą płytą.

Pozdrawiam i dziękuję za opinie.

BMW Power!
carrot
Profesjonalista
Użytkownik

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 01, 2008, 12:44:32 »

Mam Asusa P5B premium i bez najmniejszych problemów chodzi na fsb=400MHz (1600 QPB) pomimo oficjalnego wsparcia tylko dla magistrali 1066
Wyżej nie próbowałem bo kończą się możliwości box-owego chłodzenia intela
Strony: 1 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Sitemap Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.192 sekund z 55 zapytaniami. (Pretty URLs adds 0.054s, 2q)