« Wróc na portal
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Wrzesień 10, 2010, 21:20:38

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Stało się! Premiera nowego portalu już nastała!
39195 wiadomości w 3426 wątkach, wysłane przez 436 użytkowników
Najnowszy użytkownik: antihrist
* Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
+  Forum komputerowe portalu THG.pl
|-+  Hardware
| |-+  Wyświetlacze, rzutniki, panele
| | |-+  Dobór i zakup
| | | |-+  LCD 22" do 1000zł. Najlepiej z MVA.
« poprzedni następny »
Strony: 1 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: LCD 22" do 1000zł. Najlepiej z MVA.  (Przeczytany 367 razy)
izi
Użytkownik

« : Grudzień 13, 2008, 18:47:00 »

Witam. ;)
Brat przymierza się po świętach kupić monitor. Powiedział, że urządzała by go Panorama LCD 22" tak do 1000zł.
Z tego co widziałem na allegro, to wykonalna sprawa jest nawet.

Posiada Radeona 9550 128mb 128bit na AGP i z tego co wyczytałem potrafi on obsłużyć specyficzną, jak na ten monitor rozdzielczość http://forum.pclab.pl/t314445.html, czyli 1680x1050. Wspomniano tam o ograniczeniach, które mogą być na DVI czy D-Sub...czy ktoś może potwierdzieć, albo najlepiej zaprzeczyć? ;)

Kiedyś kupowałem LCD i jestem posiadaczem BENQ FP91GP z MVA i wiem jakie to jest soczyste kiedy się pracuje na tym monitorze (choć zauważyłem, że po roku chyba mi padł 1 subpixel :( ), dlatego zwracam się do was z pytaniem. Czy za cenę do 1000zł jest w stanie dorwać panoramę 22" z matrycą MVA/PVA? Szukam po allegro, ale niestety mało kto podaje pełną specyfikację odnośnie zastosowanej matrycy.

A może TN i TFT już dogoniły MVA/PVA w jakości kolorów?

Dobrze by było, gdyby nie było widać punktów podświetleń monitora oraz żeby nie smużył przy gierce. ;)
Komp będzie wykorzystywany do pracy, ale nie wykluczone, że od czasu do czasu obejrzy się na nim film. (wiem, rozdziałka i divx przy tym to kaszana a BRrip puścić to niemożność, ze względu na kartę ;) )

Czy to to jest dobre?

http://allegro.pl/item495919274_monitor_lcd_lg_22_l227wt_pf_wide_black.html

Pozdrawiam. ;)
antihrist
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 14, 2008, 19:51:36 »

MVA/PVA nie kupisz ponizej 1300zł (a przynajmniej nie 22")
do 800-900zł kupisz bdb TN (polecam LG WT2252TQ - 680zł - sam mam i jest super)

PS. Dobre DVD-ripy nie kuja tak w oczy (rozmiar 1.3GB, bitrate powyzej 1k) :) kaszana to ogladac na takim monitorze RMVB :D
PS2. TN zawsze bedzie mial gorsze odwzorowanie kolorów ale jak chcesz miec dobre odwzorowanie kolorow to sobie CRT zostaw ;p)
PS3. http://allegro.pl/item495919274_monitor_lcd_lg_22_l227wt_pf_wide_black.html dobre przynajmniej z tego co ludzie opisywali a ile tam bylo prawdy to juz tylko samemu mozna sprawdzic kupujac go ew. ogladajac dzialajaca szt. w sklepie)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2008, 19:55:34 wysłane przez antihrist » Zapisane
izi
Użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 14, 2008, 22:16:20 »

Ahum...czyli jednak. ;) Czyli to prawda, że TN odwzoruje 6bit na pixel, a MVA 8bit? No cóżżż....

A właśnie. A co z funkcją glare. ;) Czy warto kupować z czymś takim monitor? Czy to rzeczywiście daje jakiś efekt bardziej soczystych kolorów, czy jeśli monitor stoi koło okna, sprawia, że oczy się szybciej męczą...?
canis_lupus
Administrator
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2008, 23:21:02 »

IMHO błyszczące monitory nie nadają się do pracy. Wszystko sie w nich odbija.

"I love you Cię" Różyczko...
antihrist
Gość
« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2008, 11:12:08 »

potwierdzam wystarczy spojrzec na laptopy z wyswietlaczami Glare :) porazka przez duze P
izi
Użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2008, 21:28:17 »

Hm, no to chyba wszystko jasne. ;) Matowa matryca TN/TFT z jakiejś górnej półki do 1000zł,bo na MVA nie ma co liczyć. :) Pewnie padnie na LG. Dzięki za pomoc. :)
Strony: 1 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Sitemap Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.153 sekund z 34 zapytaniami. (Pretty URLs adds 0.058s, 2q)