« Wróc na portal
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Lipiec 31, 2010, 02:06:19

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Stało się! Premiera nowego portalu już nastała!
39149 wiadomości w 3406 wątkach, wysłane przez 428 użytkowników
Najnowszy użytkownik: mukkoHooryJard
* Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
+  Forum komputerowe portalu THG.pl
|-+  Hardware
| |-+  Inny
| | |-+  Nie wiem czemu, ale pogorszył mi się obraz na tunerze tv..
« poprzedni następny »
Strony: 1 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Nie wiem czemu, ale pogorszył mi się obraz na tunerze tv..  (Przeczytany 528 razy)
Dexterxx
Administrator
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« : Wrzesień 02, 2009, 13:50:07 »

Hej..
Tak jak ostatnio trochę złomu mi ojciec przyniósł tak oto jakiś tydzień temu zebrałem się, aby sprawdzić jedyny tuner tv jaki w tej gromadce był.
Podłączyłem najpierw go do K7T266 Pro2 z Athlonem 1700+ i bodajże TNT2'ką z 256DDR. Obraz był wyśmienity, podłączane wszystko na głównym kablu, a potem po rozgałęzieniu w moim pokoju. Wszystko było luzem puszczone więc postanowiłem, że upcham to do obudowy i będę miał telewizor. Potem jednak ojciec zażyczył zmiany Celerona 2,2 z jego kompa na Asus'ie P4PE X/TE, GF2/MX400 na tego athlona, bo niby szybciej on działał.. (wiadomo, animacje flasha na stronie + celeron = kataklizm). No ale okej, zamieniłem mu. Na szybko sprawdziłem potem jeszcze jakość obrazu na tym sprzęcie i jak dobrze pamiętam była okej.
Kilka dni temu upchałem tego celerona i resztę do obudowy. Wszystko ładnie podłączone jakiś stary napęd cd i niestety dysk 2GB (bo 40'stce piny połamałem :(, a miał być magazynem na nagrywane programy itd). Podłączam wszystko, odpalam... a tu obraz do bani jak barszcz wigilijny mojej matki.
Kombinowałem, z pazłotkiem się bawiłem jakieś antyzakłucenia próbowałem, czy próby uziemniania obudowy jak się da.. Nic! W końcu dziś wszystko wyjąłem z budy wierząc ze problem zniknie.. ale nie znikł. Jedynie teraz zamiast z fioletowo-czerwonego migotającego obrazu udało mi się wycisnąć czarno biały bez smużeń ale tylko na bezpośrednim kablu z kablówki..

Co robić?! Ręce mi opadają, a chciałem telewizor jakiś lepszy niż... ponad 30 letni 'grundic super color'

Aha, jaki to tajemniczy tuner:
KWorld KW TV878/FBKM
Sterowników do niego nie znalazłem, ale korzystam z jakichś Jetway'a, identycznej karty. Program do odbioru to ten co ze sterownikami był: MPEG TV Station.. czy jakoś tak, jak to istotne to sprawdzę nazwę
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2009, 13:56:41 wysłane przez Dexterxx » Zapisane

Dexterxx
Administrator
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 07, 2009, 17:29:54 »

Nikt nie wie ;| ? Czy za dużo czytania..?

zelazny
Profesjonalista
Użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 07, 2009, 19:20:58 »

W skrócie (opis może i fajny, ale nudnyyy).
Jak zorganizowane jest połączenie kabla (przejściówki, rozdzielacze?) Kabel nie ma zwarcia?
Ogólnie więcej treści, mniej lania wody.

Boże spraw, aby mi się tak chciało, jak mi się nie chce.
Dexterxx
Administrator
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2009, 19:31:24 »

Trochę jest burdel w tym okablowaniu w moim domu, ale to raczej nie jego wina, skoro szary obraz miałem na samym głównym kablu.

W razie czego:

kabel główny => magnetowid -> rozgałęźnik:

--> kabel do głównego telewizora
--> kabel do pokoju siostry -> kabel do kuchnii
--> rozgałęźnik (a dokładniej coś, co zamienia rodzaj kabla na odwrotny (ktoś pomylił wtyczki) -> mój pokój.

Aha, długości kabli są różne. (kiedyś chyba przeczytałem, aby najlepszą jakość osiągnąć to stosować tej samej długości podłączenia)
No i telewizor w kuchni i u siostry ma na niektórych kanałach słabszy obraz. U mnie nie ma jak teraz tego sprawdzić... w sumie, to nie ważne.

Czemu jest słaby obraz na tunerze na głównym kablu - to jest pytanie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2009, 19:33:12 wysłane przez Dexterxx » Zapisane

zelazny
Profesjonalista
Użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 07, 2009, 19:33:38 »

Zerknij czy A.R.W nie ucierpiało, bo coś mi to tak wygląda.

Dexterxx
Administrator
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 07, 2009, 19:54:32 »

A jak? Na karcie nie ma żadnych pokręteł ani nic, więc nie wiem czy coś tutaj będę mógł zdziałać o ile to w niej problem.

zelazny
Profesjonalista
Użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 07, 2009, 20:27:07 »

Fotka tunera by pomogła, real fotka, bo taka z neta jest do bani.

Dexterxx
Administrator
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 07, 2009, 21:15:25 »

Dexterxx
Administrator
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 27, 2009, 14:49:20 »

Teraz osłupiałem! Dorwałem ostatnio dysk Seagate 20GB, poskładałem sprzęt i coś się podkusiłem, aby tą telewizyjną wsadzić też do płyty, a wszystko w budzie wylądowało. Miał być komputer na linuxa, jednak póki co, nie mam napędu dvd do niego, a i kabli sieciowych nie mam z końcówkami (zaciskarki też nie mam i wtyczek :< aby sieciowo zainstalować) więc zainstalowany jest, póki co, windows xp...

Teraz sterowniki dla niej zainstalowałem, program do odtwarzania iii..... doskonały obraz!

Nie wiem teraz, czy jednak to był problem systemu czy dysku.. jednak mam nadzieje, że się nie zepsuje, będę i miał telewizję ;-)

No i jeszcze jedną kartę od Robax'a dostałem ostatnio na tym samym chipie, jakaś lekka odmiana, jednak nie testowałem, bo na tych samych sterownikach nie ruszyło to już mi się nie chciało w to bawić..

Yey, alem szcześliwy!

Strony: 1 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Sitemap Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.76 sekund z 46 zapytaniami. (Pretty URLs adds 0.521s, 2q)