« Wróc na portal
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Lipiec 31, 2010, 02:10:39

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Stało się! Premiera nowego portalu już nastała!
39149 wiadomości w 3406 wątkach, wysłane przez 428 użytkowników
Najnowszy użytkownik: mukkoHooryJard
* Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
+  Forum komputerowe portalu THG.pl
|-+  Hardware
| |-+  Obudowy i zasilacze
| | |-+  kupno zasilacza - dylemat
« poprzedni następny »
Strony: 1 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: kupno zasilacza - dylemat  (Przeczytany 197 razy)
morituri
Użytkownik

« : Luty 16, 2010, 15:22:44 »

witojcie!

jako, że nieuchronnie zbliża się chwila wymiany zasiłki, mam pewien dylemat - co wybrać?

konfig to asus p5b, e8400, 2x2gb, 500gb, gf-7900gs i to ostatnie chciałbym pomału wymienić na coś mocniejszego - jakieś 9800gt/250gt.
jak na razie źródłem mocy jest modecom 350gtf. obawiam się, że po zmianie grafy, po prostu nie pociągnie.

rozglądam się za zasiłką w okolicach 450-550W.

priorytety to przede wszystkim stabilność, cisza, ergonomia, cena 250-300pln.

moje typy jak na razie:
1. be quiet! Pure Power L7-530W 80plus, activePFC - trochę razi mnie brak oplotu na wiązkach
2. Tagan ATX TG500-U33II 500W, aktywne PFC, 80 Plus - jest oplot
3. Cooler Master zasilacz ATX Silent Pro 500W 80plus - odpinane kable - i ta funkcja najbardziej mi się podoba, ale nie koniecznie znam zasiłki CM

jakieś sugestie, doświadczenia - będę wdzięczny za opinie.

Ave, Imperator, morituri te salutant!
Yahoo12
Moderator Globalny
Użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2010, 20:44:21 »

Te CM są bardzo przyzwoite dość często na nich składam niezła jakość za stosunkowo przystępne pieniądze
Nikos
Moderator Globalny
Użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2010, 23:11:07 »

Przy tej kasie nie ma sensu brać sprzętu do którego się ma "ale" czyli odrzuć BeQuiet :-P
Ja do Tagana mam sentyment :-P dość powiedzieć że wbrew temu co się czyta mi Tagan 380W ciągnie bez żadnych problemów E8400, 8800GT, 4GB RAM, 4xHDD, 2xDVD-RW, audigy, tuner.
Pytanie czy to dziwne czy też przesadzają Ci którzy polecają zasilacze ponad 500W.
Nie wiem jakie masz ceny na te zasilacze, jak ja patrzę to Tagan koło 350zł a CM koło 300zł.
Jest tańszy, ciut cichszy, Tagan za to ma dłuższe kable co może być plusem jak i minusem w zależności od budy.
Ja bym się zdecydował pewnie na CM.
morituri
Użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2010, 13:08:08 »

po przeczytaniu wielu publikacji, opisów, recenzji, oraz głębokich przemyśleniach - chyba się zdecyduję na bq Pure Power L7-530W - cichy, oszczędny, wydajny, znalazłem najmniej uwag na jego temat i mam świetną cenę. jedyny minus, to brak oplotu na wiązkach. reszta wyjdzie w praniu.
Tagan ATX TG500-U33II 500W podobno jest dużo głośniejszy i generalnie mało o nich piszą - więc albo są takie super, albo nie ma o czym pisać.
Cooler Master Silent Pro 500W - wszystko super, ale linia 12V jest mało stabilna.
zastanawiałem się jeszcze nad Corsair CMPSU-550VXEU, ale znalazłem opinie, że pod obciążeniem zaczyna odkurzać i zdarza się piszczenie cewek. poza tym to chyba starsza konstrukcja.
reasumując - na chwilę obecną bq, chyba, że coś jeszcze znajdę po drodze, co mnie wyprowadzi z równowagi.
dzięki za wyrażone opinie. jak zasiłka do mnie dotrze, chętnie dopiszę wrażenia z jej użytkowania.
pozdrawiam.

Ave, Imperator, morituri te salutant!
Wisia
Mods' Vault
Użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2010, 13:56:42 »

jak zasiłka do mnie dotrze, chętnie dopiszę wrażenia z jej użytkowania.
pozdrawiam.

Świetnie, napewno pomoże to wielu innym:)

Pozdrawiam:)

De se ipso modifice, de aliis honorifice (O sobie skromnie, o innych z poważaniem)
Strony: 1 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Sitemap Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.495 sekund z 32 zapytaniami. (Pretty URLs adds 0.086s, 2q)