« Wróc na portal
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
Lipiec 31, 2010, 02:10:17
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:
Szukanie zaawansowane
Stało się! Premiera nowego portalu już nastała!
39149
wiadomości w
3406
wątkach, wysłane przez
428
użytkowników
Najnowszy użytkownik:
mukkoHooryJard
Forum komputerowe portalu THG.pl
Hardware
Wyświetlacze, rzutniki, panele
Obraz z PC na telewizorze
« poprzedni
następny »
Strony:
1
Autor
Wątek: Obraz z PC na telewizorze (Przeczytany 389 razy)
Marcepan
Redakcja
Użytkownik
Obraz z PC na telewizorze
«
:
Grudzień 12, 2009, 14:43:23 »
Hej,
Poruszalem juz owy temat na forum wczesniej i udalo mi sie go nawet skonczyc pozytywnym rozwiazaniem. Bylo ono takie, ze z karty graficznej (NV7600) poszedl sygnal przez kabelek s-video i wszedl prosto w odpowiednio gniazdo w TV. Oczywiscie jakosc troche na tym ucierpiala, ale wszystko dzialalo i dawalo calkiem spore mozliwosci.
Gdzie za ten problem sie odnowil? Otoz zmienilem ostatnio karte na Radeona 4770 od Sapphire'a ale niestety nie dostalem
TAKIEJ
wersji, a
TAKA
. Jak od razu widac zamiast wyjscia s-video dostalem DVI, VGA i HDMI. Kupilem ostatnio
TAKA
przelotke, ale mimo tego ze:
Cable adapter allows video output from your PC / laptop to any TV with S-Video or RCA video input.
to wydaje mi sie ze zamiast spojnika
lub
powinien byc
i
, bo jakbym tego nie podlaczal to nie dziala.. (probowalem sam s-video lub sam chinch i nic z tego, razem takze nie dzialaly). Poczatkowo pomyslalem, ze moze nie byc TV-out w karcie, ale to chyba nie to, gdyz laptop za nic w swiecie poprzez zlacze vga nie chcial wyswietlic obrazu na TV.
Co zatem radzicie? Myslalem o uzyciu HDMI, ale to zlacze cyfrowe w koncu a TV ma tylko analogi. Moze vga do 3rca byloby lepsze w tej sytuacji?
Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich ogonkow.
«
Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2009, 14:45:40 wysłane przez Marcepan
»
carrot
Profesjonalista
Użytkownik
Odp: Obraz z PC na telewizorze
«
Odpowiedz #1 :
Grudzień 14, 2009, 08:44:02 »
Powiem krótko, to nie zadziała, bo nie może. Teoretycznie dało by się zrobić wyjście z D-sub na RGB (TV musi mieć tzw pełne eurozłącze) ale będzie duży problem, żeby zmusić kartę do pracy z częstotliwościami akceptowanymi przez TV (Hsync=15625Hz, Vsync=50Hz)
Marcepan
Redakcja
Użytkownik
«
Odpowiedz #2 :
Grudzień 15, 2009, 19:55:40 »
No to widze ze zrobilem interes jak koci... Sprzedalbym karte w pierony gdyby tylko nie byla tak dobra w grach jak jest, poza tym jakos ostatnio chialem miec Radka na pokladzie. No kurde nie moge uwierzyc, ze karta od tego samego producenta, za taka sama cene, a rozniaca sie tylko i wylacznie brakiem jednej zasranej dziurki z tylu posuje mi caly plan.. Juz nawet o sam fakt tego ze nie dziala a dzialalo nie chodzi, ale kurde ten TV byl idealny do filmow/gier. Nie wyobrazalem sobie tych czynnosci na monitorku 15 cali i nadal nie wyobrazam.. Sam juz kurde nie wiem. Rozumiem ze TV z HDMI zalatwil by sprawe?
carrot
Profesjonalista
Użytkownik
«
Odpowiedz #3 :
Grudzień 16, 2009, 09:20:28 »
Oczywiście, że TV z wejściem hdmi załatwia sprawę, nie zdajesz sobie nawet jak dobrze. Kumpel ma w mieszkaniu 42" podłączone 10m kablem hdmi z komputerem, jak ostatnio zobaczyłem jak na tym wygląda CoD MW2 to zbierałem szczękę z ziemi. Jakość obrazu HD w porównaniu ze starym, analogowym tv out jest po prostu powalająca
Marcepan
Redakcja
Użytkownik
«
Odpowiedz #4 :
Grudzień 16, 2009, 13:37:54 »
No to jest juz jakies wyjscie. Kasy troche sie ostalo wiec jak nie znajde lepsze sposobu to po nowym roku rozgladne sie za jakims TV z HDMI (nie powinny byc w obecnych czasach az tak drogie).
Wpadl mi do glowy jednkze nieco inny pomysl. Nie pozbylem sie jeszcze Geforce'a ktory ma wyjscie s-video. Moze by tak podpiac do kompa 2 karty? Plyta ma SLI, co prawda drugie zlacze PCI-E to tylko x1, ale chyba nie potrzeba pelnej przepustowosci do samego TV-Outu? Szczerze to nie mam pojecia jak to technicznie mialoby dzialac, przeciez nie bedzie raczej mozliwosci przelaczenia w windowsie ktorej to karty w danym momencie chce uzyc. W biosie pewnie tez nie, tam takie cos tylko z dzwiekiem z tego co pamietam. Na mysl mi przychodzi jakis CrossFire, ale tutaj jeszcze bardziej nie wiem jak takie cos moznaby rozwiazac..
Ma ktos jakis pomysl?
Marcepan
Redakcja
Użytkownik
«
Odpowiedz #5 :
Luty 09, 2010, 20:11:24 »
Odswieze nieco temat, a noz ktos przeczyta ;) Otoz ciekawie sie porobilo z ta moja sytuacja. Mianowicie wyczytalem w necie, iz systemy od M$ nie sa w stanie (nie chca czy nie moga?) zainstalowac i sprawnie uruchomic sterownikow do 2 roznych kart graficznych. To mnie nieco wstrzymalo z tematem, bo jedynym wyjsciem jakie widzialem to odlozyc kase i kupic nowy TV tudziez opierierdzielic Radka i kupic cos z s-video wracajac przy tym do starego "systemu". Jadnakze podczas dzisiejszych porzadkow w kompie przypomnialem sobie ze mam 3 wejscia PCI-E (jedno dla Radzia, drugie dla karty sieciowej, a trzecie (x2) wolne) wiec odkopalem GFa i postanowilem go wpakowac i sprawdzic co sie stanie (byl dosc ciezko bo karta zahaczala o radiator z NB, ale na szczescie tego mozna obracac niemal o 360 stopni). Tak wiec w tym momencie pisze z kompa z dwoma grafami w srodku :P Jak to dziala? Nie bardzo wiem. W7 zaraz po starcie lyknal jakies podstawowe stery do Geforce'a i bez problemu udalo mi sie odpalic TV za posrednictwem s-video. Funkcje sie co prawda nieco zmniejszyly, bo nie moge zduplikowac obrazu na oba ekrany, ale wszystko swietnie dziala w opcji rozszerzenia. Co ciekawe dziala tez akceleracja 3D na TV.. Tutaj juz zupelnie nie wiem o co chodzi. Mozliwe zeby te podstawowe sterowniki za to odpowiadaly? Jesli nie, to mam niemal.. ideal! Znaczylo by to, ze Radek produkuje 3D a Nv tylko to wyswietla na TV, zgadza sie? Mogloby to sie chyba nawet zgadzac, bo z 2 kartami (balem sie ze juz sam Radek to spowoduje) zasilacz moglby juz nie dawac rady. Posprawdzam jeszcze wszystko dokladnie. Poki co testowalem malo wymagajace gry, ale FPS na obu ekranach jest dokladnie taki sam.
Tak czy siak jest dosc zadowolony, bo wreszcie jakis film sobie obejrze.. Fakt, ze caly "system" wartaloby dopracowac, ale to w przyszlosci ;)
Pozdrawiam!
Wisia
Mods' Vault
Użytkownik
«
Odpowiedz #6 :
Luty 09, 2010, 20:54:00 »
Dla mnie to zbyt skomplikowane. Dlaczego chcesz koniecznie oglądać film z komputera, czy nie łatwiej oglądać film z pendrive'a? Telewizory LCD mają wejścia USB, więc chyba nie byłoby kłopotu. Chociaż mają i wejścia PC ( jak np. Viera TX-L32X10Y).
Przepraszam, że jako beznadziejny laik się wtrącam, ale mnie to ciekawi.
Pozdrawiam serdecznie:)
De se ipso modifice, de aliis honorifice (O sobie skromnie, o innych z poważaniem)
Marcepan
Redakcja
Użytkownik
«
Odpowiedz #7 :
Luty 09, 2010, 21:35:07 »
Powod jest dosc prosty. Tv ktory posiadam to CRT od Sony tak wiec jedyna mozliwosc wyswietlenia na nim jakiegos filmu to podpiecie PC jak ja to zrobilem lub poprzez jakies zewnetrzne urzadzenie. Mam do dyspozycji konsole PS2, ale ona odpala tylko film DVD co jest srednio przydatne. A do odwarzaczy DVD zupelnie nie mam szczescia.. Jak juz .avi dzialaja, to nie ma napisow.. jak sa napisy to bez polskich ogonkow lub sa za male.. Poza tym nagrywanie na plytki jakos mnie odrzuca.. :P
Poza tym w dobie dzisiejszego internetu gdzie niemal kazdy nowy filmik na youtube mozna ogladac co najmniej w 480p mozliwosc przeslania obrazu na TV nabiera wg. mnie sensu jeszcze bardziej ;)
Wisia
Mods' Vault
Użytkownik
«
Odpowiedz #8 :
Luty 11, 2010, 17:00:34 »
Dzięki. Mam trochę za mało wyobraźni:(
Może dlatego, że miałam szczęście kupić odtwarzacz DVD Elty za 129 zł. Chodzi dwa lata , odtwarza wszystko, a napisy ( z polskimi ogonkami) moim zdaniem wyświelta nawet trochę za duże. No i ma wejście USB, więc można filmy oglądać z pendrive'a.
Pozdrawiam serdecznie:)
De se ipso modifice, de aliis honorifice (O sobie skromnie, o innych z poważaniem)
Strony:
1
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Portal i Forum THG.pl
=> O portalu THG
=> O forum THG
=> Artykuły
=> Newsy
Hardware
=> Procesory
===> Dobór i zakup
=> Płyty główne
===> Dobór i zakup
=> Karty graficzne
===> Dobór i zakup
=> Pamięci
===> Dobór i zakup
=> Dyski twarde, Napędy, Pamięci masowe i pokrewne
===> Dobór i zakup
=> Sprzęt multimedialny, myszki, klawiatury
===> Dobór i zakup
=> Osprzęt sieciowy
===> Dobór i zakup
=> Obudowy i zasilacze
===> Dobór i zakup
=> Wyświetlacze, rzutniki, panele
===> Dobór i zakup
=> Drukarki, Skanery i pokrewne
===> Dobór i zakup
=> Inny
Gotowe rozwiązania
=> Zestawy komputerowe
===> Dobór i zakup
=> Laptopy
===> Dobór i zakup
Problemy
=> Podzespoły bazowe, centralne (Procesory, Płyty główne, Pamięci, Karty grafiki)
=> Podzespoły multimedialne (Karty dźwiękowe, Kamerki, Głośniki itp)
=> Peryferia (Klawiatury, Myszki, GamePady, Monitory itp)
=> Gotowe zestawy i laptopy
=> Inne
Tuning, Overclocking, Modyfikacja i Elektronika
=> Chłodzenie
=> Overclocking
=> Bechnmark
=> Modyfikacje i tuning
=> Elektronika
Oprogramowanie, architektura twórcza