« Wróc na portal
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
Wrzesień 10, 2010, 20:45:07
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:
Szukanie zaawansowane
Stało się! Premiera nowego portalu już nastała!
39195
wiadomości w
3426
wątkach, wysłane przez
436
użytkowników
Najnowszy użytkownik:
antihrist
Forum komputerowe portalu THG.pl
Gotowe rozwiązania
Zestawy komputerowe
Nowy komp do gier, CPU+mobo, RAM, grafika, SSD
« poprzedni
następny »
Strony:
1
Autor
Wątek: Nowy komp do gier, CPU+mobo, RAM, grafika, SSD (Przeczytany 418 razy)
wujek_leon
Użytkownik
Nowy komp do gier, CPU+mobo, RAM, grafika, SSD
«
:
Marzec 29, 2009, 16:37:00 »
Witam wszystkich starych forumowiczów i pozdrawiam nowych.
Przymierzam się do wymiany mojego komputera na coś co będzie w stanie poradzić sobie z (przynajmniej niektórymi) grami w HD.
Na razie plan uwzględnia nowego procka i płytę (ew. RAM jeśli będzie trzeba), nową grafikę i napęd SSD. I bezlitosne O/C.
Reszta chwilowo zostaje jaka była (Corsair VX450W, Geil 2x1GB DDR2-800 4-4-4-12, Samsung 500GB, Scythe Ninja).
Wymianę chciałem zacząć od CPU+mobo i, szczerze mówiąc, z tym mam najwięcej dylematów.
Jeśli chodzi o CPU to uważam, że nie ma się co pchać w i7 - dobra wydajność, nie przeczę - ale strasznie drogie. Jakieś czas temu E8400 + O/C był najlepszym prockiem do gier (jeśli nie liczyć tych co kosztują bezsensowne ilości
$$$
). Jednak teraz, rozglądnąwszy się co nieco po rynku widzę przynajmniej trzy alternatywy:
- E7200 (lub E7400) - tańszy, podkręca się jak E8400, ALE ma 50% mniej cache.
- Q9400 - trochę droższy, tyle samo cache co E8400, ale ma 4 rdzenie. Niewiele danych n/t podkręcania, ale wygląda na to że trzeba mieć dużo farta żeby dostać egzemplarz, który jest w stanie wyjść poza 3.5GHz na def vcore.
- Q9450 - j.w. ale ma 12MB cache (i jest znacząco droższy od E8400).
Osobiście mimo wszystko skłaniam się ku E8400, ale jeśli się ktoś nie zgadza to proszę o opinie (zwłaszcza poparte testami).
Z płytą jest większy problem, bo moje wymagania obejmują nie tylko wysokie O/C, ale również łatwość obsługi. Chcę płytę, która po prostu będzie robić co do niej należy, a nie "robić chimery".
Co więcej, marzy mi się przetaktowywanie w locie. Pamiętam, że nie tak dawno temu któryś z "młodych" producentów płyt (eVGA, albo może XFX?) wypuścił konstrukcję pod Intela, która to umożliwiała. Płyta bardzo mi się wtedy podobała (pomimo że droga), ale oczywiście teraz, jak przyszło do decyzji o kupnie, to za cud nie mogę sobie przypomnieć jej nazwy...
W przypadku płyt głównych nie mam listy faworytów i szczerze mówiąc, nie wiem nawet jeszcze na jaki chipset się zdecydować, więc będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Ma być coś z wyższej półki, byleby cena nie była zupełnie z kosmosu (tak do 150GBP/750zł). SLI/CF mnie nie interesuje. Komputer docelowo będzie półpasywny albo WC, więc jeśli płyta będzie miała jakieś dobre chłodzenie, byłby to duży +.
Np. Gigabye GA-X38-DQ6 wygląda obiecująco; właściwie jedyne czego jej brakuje to przetaktowanie w locie. Foxconn X38A jest niemal tak samo dobra, a kosztuje mniej i nie ma "Gigabyte" w nazwie.
Jeśli chodzi o SSD, to już się właściwie zdecydowałem na OCZ Core 32GB. Waham się jedynie nad kupnem DRUGIEGO takiego napędu, oczywiście w celu urządzenia z nich RAID0. Jeśli ma ktoś doświadczenia z macierzami na SSD, będę wdzięczny za sugestie. Chwilowo nie planuję osobnego kontrolera RAID. Wyszedłem z założenia, że kontroler wystarczająco dobry żeby odczuć różnicę w użytkowaniu kosztowałby tyle pieniędzy, że zamiast niego mógłbym sobie po prostu kolejny napęd do macierzy dokupić... Więc trochę mijałoby się to z celem. Oczywiście mogę się mylić - poprawcie mnie jeśli nie mam racji.
Co do grafiki, tutaj ciężko coś zdecydować, bo nie wiem jeszcze jaki budżet będę miał na nią, dopóki nie kupię wyżej wymienionych komponentów. Na razie sprawę odkładam, ale myślę, że może Radeon 4870 by się nadał. Nie chcę się ładować w jakąś bardzo drogą grafę, bo tak szybko się deprecjonują, że jest to po prostu wyrzucanie pieniędzy w błoto...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 18:39:45 wysłane przez wujek_leon
»
BMW Power!
luk1999
Użytkownik
Odp: Nowy komp do gier, CPU+mobo, RAM, grafika, SSD
«
Odpowiedz #1 :
Marzec 29, 2009, 19:20:34 »
Co do dysku, to chyba lepiej dołożyć i kupić Core v2 (ewentualnie Patriot Warp v2) - dyski ze starszym kontrolerem JMicron (tak samo zresztą jak starsze konstrukcje MLC konkurencji) mają spore problemy z "multitaskingiem" (
tutaj więcej info
).
Athlon II X3 425 @ Phenom II X3 B25 3GHz (12 x 250) 1,125V
ASRock M3A785GXH/128M BIOS 1.70
Micron OEM D9JNL 2x2GB 1066MHz CL7 @ 1333 MHz 7-7-7-20 1T 1,71V
wujek_leon
Użytkownik
«
Odpowiedz #2 :
Marzec 29, 2009, 19:47:05 »
Hej, dzięki, w życiu bym nie pomyślał, że taki haczyk się czai za tymi tanimi SSD... Sekundowe pauzy przy zapisie są ABSOLUTNIE nie do przyjęcia.
Teraz więc pytanie: jak mam poznać które SSD będą się zachowywać poprawnie, a które nie? Producenci raczej rzadko piszą na pudełku jakiego kontrolera używa ich napęd...
Edit: Ok, mniej-więcej sam sobie odpowiedziałem: Poczytałem trochę więcej artów na Anandtech, no i jak się właściwie pomodlić do Google Wszechmogącego też sporo można wykopać.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 21:58:29 wysłane przez wujek_leon
»
BMW Power!
luk1999
Użytkownik
«
Odpowiedz #3 :
Marzec 29, 2009, 23:32:02 »
W tych modelach, które podałem, wprowadzono pewne usprawnienia i ponoć lagi nie są aż tak odczuwalne. Tego problemu pozbawione są konstrukcje z własnym cache.
Jak już się zdecydujesz na MLC, to warto przesunąć pierwszy sektor partycji do 64 lub 128 (standardowo jest 63) i wykorzystać system plików FAT32 zamiast NTFS - podobno pomaga.
Poczytaj forum OCZ, tam jest sporo ciekawych informacji na temat SSD.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 23:38:33 wysłane przez luk1999
»
wujek_leon
Użytkownik
«
Odpowiedz #4 :
Marzec 30, 2009, 00:45:39 »
Wygląda na to, że najtańszym spośród wszystkich SSD, które są wolne od problemów z kontrolerem JMicron JMF602 jest OCZ Vertex - który niestety tani już wcale nie jest...
BMW Power!
luk1999
Użytkownik
«
Odpowiedz #5 :
Marzec 30, 2009, 09:29:19 »
Heh, właśnie dlatego odkładam zakup SSD już od prawie roku...
wujek_leon
Użytkownik
«
Odpowiedz #6 :
Marzec 30, 2009, 23:36:38 »
Zdecydowałem się na wymianę sprzętu, bo mój stary komp przestał się zachowywać stabilnie i chyba właśnie odkryłem przyczynę - na 95% jest to wina zasilacza, na 5% procesora. Nie mam jak sprawdzić napięć, bo gdzieś posiałem miernik, ale obstawiam zasilacz (a konkretnie linię +12V), bo pod dużym O/C i max obiążeniem komp chodzi ok, ale jak tylko zdejmę obciążenie - restart murowany w ciągu <1min.
Zmienia to nieco moją sytujację z wymianą sprzętu: teraz potrzebuję również zasilacza. I to od niego muszę zacząć.
Potrafi mi ktoś powiedzieć czy jest obecnie jakaś firma, która robi zasiłki z regulowanymi liniami, jak kiedyś w serii OCZ PowerStream? Jestem odrobinę załamany faktem, że drugi z rzędu zasilacz sieje mi zamęt zawyżonym +12V. Poprzednio miałem ten sam problem z Thermaltake 420W. A oba dość porządne niby... Co z kolei skłania mnie do zastanowienia się nad jedynym komponentem, który był wspólny w kompie zasilanym przez TT i w tym przez Corsair'a - procesor. Od początku dziwnie się zachowywał i właściwie to nie wiem dlaczego go do tej pory trzymam. Logicznie myśląc - co może mieć wspólnego procesor z zawyżonym +12V... Przecież jest zasilany pośrednio przez płytę główną.
A tam - zamiast teoretyzować, wymienię oba i będzie spokój wreszcie.
BMW Power!
Strony:
1
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Portal i Forum THG.pl
=> O portalu THG
=> O forum THG
=> Artykuły
=> Newsy
Hardware
=> Procesory
===> Dobór i zakup
=> Płyty główne
===> Dobór i zakup
=> Karty graficzne
===> Dobór i zakup
=> Pamięci
===> Dobór i zakup
=> Dyski twarde, Napędy, Pamięci masowe i pokrewne
===> Dobór i zakup
=> Sprzęt multimedialny, myszki, klawiatury
===> Dobór i zakup
=> Osprzęt sieciowy
===> Dobór i zakup
=> Obudowy i zasilacze
===> Dobór i zakup
=> Wyświetlacze, rzutniki, panele
===> Dobór i zakup
=> Drukarki, Skanery i pokrewne
===> Dobór i zakup
=> Inny
Gotowe rozwiązania
=> Zestawy komputerowe
===> Dobór i zakup
=> Laptopy
===> Dobór i zakup
Problemy
=> Podzespoły bazowe, centralne (Procesory, Płyty główne, Pamięci, Karty grafiki)
=> Podzespoły multimedialne (Karty dźwiękowe, Kamerki, Głośniki itp)
=> Peryferia (Klawiatury, Myszki, GamePady, Monitory itp)
=> Gotowe zestawy i laptopy
=> Inne
Tuning, Overclocking, Modyfikacja i Elektronika
=> Chłodzenie
=> Overclocking
=> Bechnmark
=> Modyfikacje i tuning
=> Elektronika
Oprogramowanie, architektura twórcza